Denksportdocent van den Akker: denksport op maat voor jong én oud(er)
Op deze pagina staat waarom denksporten goed zijn voor het welzijn van kinderen én volwassenen en waarom het aanbieden van denksportactiviteiten een toegevoegde waarde kan zijn voor jullie organisatie!

Denksporten en de ontwikkeling en het welzijn van kinderen:

Volgens Sport.nl (2016) kan denksport leiden tot betere schoolresultaten, het leren opbrengen van geduld en tot het aanleren en oefenen van bepaalde manieren van denken en analyseren. Volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Scherder (2016) kan het doen van denksporten, zoals schaken, ervoor zorgen dat je stofwisseling omhoog gaat en dat je zenuwcellen actiever worden, waardoor bepaalde netwerken in je brein geactiveerd worden. Dezelfde netwerken worden ook gebruikt  voor het werkgeheugen, aandacht ergens bij houden en het probleemoplossend vermogen.

Ook neurobioloog en hersenonderzoeker Schwaab zegt dat je hersenen in omvang toenemen als je ze steeds nieuwe informatie biedt, wat bij veel denksporten gebeurt.

Denksporten en het welzijn van ouderen:

Daarnaast kan ik helpen doorverwijzen naar verenigingen, online platforms en mensen met elkaar in contact brengen. Dit kan helpen tegen eenzaamheid en helpen bij de ontwikkeling en bij het behouden van een frisse geest. 


Toegevoegde waarde denksport aan uw (les)programma:
Er zijn een talloze redenen te benoemen voor het toevoegen van denksporten aan het (les)programma.

  • Ten eerste draagt het bij aan de diversiteit van uw (les)programma.
  • Als school, opvang, welzijnsorganisatie of zorginstelling onderscheiden jullie jezelf van anderen.
  • Jullie laten zien aandacht te hebben voor de geestelijke ontwikkeling van kinderen en volwassenen.
  • Denksportlessen zorgen voor binding met verenigingen en getuigen van maatschappelijke betrokkenheid.
  • Denksporten zijn activiteiten die zowel individueel, in duo's of in groepen gedaan kunnen worden. Op deze wijze kan er ook aan groepsprocessen, samenwerken of juist alleen aan individueel werken aandacht besteed worden. 
  • Denksporten zijn en blijven populair. Veel kinderen die veel spelletjes spelen, blijken ook interesse te hebben voor denksporten (en andersom). Het 'puzzelen', beter worden en de uitdaging lijkt aanstekelijk te werken.
  • Denksporten zijn leuk!!!
  • Twijfel je nog of weet je nog meer redenen die hier nog niet genoemd zijn? Laat het mij weten!
     

 


E-mailen
Bellen
Info