Denksportdocent van den Akker: denksport op maat voor jong én oud(er)

Op deze pagina staat informatie over de denksportdocent Robert-Jan van den Akker en over het doel en kernwaarden van mijn eenmanszaak. 

Biografie
Ik ben 33 jaar, ik woon in Culemborg en ik heb mijn opleiding Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool te Tilburg (deeltijd) bijna afgerond. Op zesjarige leeftijd ben ik begonnen met schooldammen en ben ik lid geworden van damvereniging Denk en Zet Culemborg. Ik was behalve door het schooldammen ook enthousiast geworden doordat ik een grote broer had (Jeroen van den Akker) die heel goed was in dammen en die vaak met allerlei bekers thuis kwam. Uiteindelijk is hij bij de jeugd zelfs Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen dammen geweest!
Zelf ben ik nooit zo goed geworden, maar toch vind ik het na meer dan 25 jaar nog super leuk om te doen. Zowel met recreatief dammen als met fanatiek dammen en topsport heb ik ondertussen ervaring.
Ook schaken doe ik ondertussen al jaren en hier word ik steeds beter in. Andere denksporten als Mahjong, puzzelen en stratego vind ik ook heel leuk. Alleen met bridge en 'go' heb ik nog weinig ervaring, maar als hier vraag naar is heb ik voldoende mogelijkheden om mij hier in te verdiepen!

Naast denksporten ben ik actief op het gebied van tennis, voetbal en allerlei spellen. Ik ben meer dan 10 jaar voorzitter geweest van de damvereniging Denk en Zet Culemborg, heb in het landelijk bestuur van de KNDB gezeten, vrijwilligerswerk gedaan en bij talloze evenementen en toernooien geholpen en hier aan mee gedaan. 

Vanuit de pedagogiek en vanuit eerdere werkervaring/banen heb ik kennis van en ervaring met leerlingbegeleiding, coaching, opvang en begeleiding van kinderen met persoonlijkheidsstoornissen. Daarnaast heb ik een half jaar les gegeven in een groep 7/8 op een cluster 4 basisschool, was ik enkele jaren mentor en leerlingbegeleider op regulier middelbaar onderwijs in Houten en heb ik stage gelopen op een basisschool voor speciaal basisonderwijs in Culemborg, evenals individuele bijles en coaching gegeven aan kinderen én ouders. 

Verder zoek ik veel de samenwerking met denksportbonden, docenten, ouders en vele anderen om samen te werken aan de visie van deze eenmanszaak, namelijk zo veel mogelijk mensen boeien voor denksporten. Ik ben in het bezit van een V.O.G. om met kinderen (in het onderwijs en in de zorg) te werken en ik heb mijn EHBO diploma behaald. Een training over het starten van een onderneming van Braventure is gevolgd en succesvol afgerond.
Verdere gerichte trainingen en ontwikkelingen staan op de planning voor de toekomst.

Doel en kernwaarden denksportdocent van den Akker
Het doel van deze eenmanszaak is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken en enthousiast te maken voor denksporten.

Een van de manieren waarop dit gedaan kan worden, is door ze eerst te boeien en dan te binden (aan bijvoorbeeld een vereniging). Tegenwoordig is lidmaatschap van een vereniging echter niet meer per se het doel, er kan ook op andere manieren vorm gegeven worden aan deelname aan bepaalde activiteiten. Samen met verenigingen, scholen en andere betrokkenen kan hier naar gekeken worden.

Vanuit deze eenmanszaak zal gewerkt worden met een aantal kernwaarden:

  • Enthousiast en enthousiasmerend
  • Plezier
  • Leerzaam en uitdagend
  • Maatwerk
  • Integer en betrouwbaar

Naast de bovengenoemde kernwaarden, zal de denksportdocent proberen zich te professionaliseren en samenwerken met andere partijen om een zo goed mogelijke invulling van denksportlessen en denksportactiviteiten te kunnen geven.

Zo wordt er onder andere samengewerkt met Damvereniging Denk en Zet Culemborg (https://www.denkenzet.nl), met de damschool Culemborg en de vorige denksport coördinator van Culemborg. Ook met partijen op het gebied van bijvoorbeeld schaken, bridge en andere denksportbonden zoals stratego en puzzelen wordt de samenwerking in de toekomst gezocht.

De focus van denksportdocent Van den Akker is vooral op kinderen en ouderen in de regio Culemborg/Tiel en Utrecht. Als blijkt dat ergens anders vraag is naar denksportactiviteiten, zal samen gekeken worden naar een passende invulling hiervan. Ik denk graag mee en ik zal proberen te helpen!

Als er vragen of opmerkingen zijn over de denksportlessen, neem dan contact op via het contactformulier. Ook ervaringen kunt u met mij delen.
Bij negatieve ervaringen: neem contact op met een vertrouwenspersoon. Dit kunt u zelf doen of kijk op: https://nocnsf.nl/sport-en-integriteit

 

Gastenboek

Marjon Smits
17-11-20 15:26:02
Robert-Jan geeft al jaren regelmatig met grote tevredenheid diverse denksportworkshops op onze basisschool.
ben ben jagers
19-08-20 14:33:11
is een schaken voor beginners in culemborg
en zo ja waar
Opmerking:
Goedemiddag, bedankt voor uw vraag. Ik zal u een mail sturen. De dichtstbijzijnde schaakvereniging is een combinatievereniging in Buren, SV Rivierenland genaamd. Als u schaken voor beginners wilt leren kan ik dat verzorgen. Dat kan met privéles of wellicht in een groep in bijvoorbeeld een wijk- of buurtcentrum. Ik denk graag met u mee en zal het verder in de mail uiteenzetten.
E-mailen
Bellen
Info